Itt a tavasz, zöldül a természet. Mit is jelent ez?
Hát természetesen azt, hogy a növények növekedésnek indultak, ami elsőként a levelek növekedését jelenti. A leveles részekben található klorofill szolgáltatja a növény számára az energiát, amit a napfényből szerez. Eközben oxigént szolgáltat az állatoknak (így nekünk is).
A klorofill zöld színű, de a természet élénk zöld színe nem csak ennek köszönhető, hanem számos más értékes növényi színanyagnak, antioxidánsnak is. Ilyenek a karotenoidok, flavonoidok, xantinok stb. melyek egy része zöld, egy része piros, egy része sárga. Ezek száma több ezerre tehető, és nincs az a multivitamin, amiben egyszerre benne lennénk. Ezért olyan színpompás a természet még akkor is, ha csak „zöld”. Ez a sokféle színanyag számos ponton nyújt védelmet a növényeknek, de épp úgy neked is.
Ezt színes kavalkádot azonban ne keverjük össze a bolti késztermékek színével! Gyönyörű színű gyümölcslevek, joghurtok (,sőt húsok) vannak az élelmiszerboltok polcain, de mint tudjuk az élelmiszer ipar leleményessége határtalan. Lehet, hogy épp egy chilei vagy bolíviai bogárbor nyert „természetes” színanyag varázsolt el éppen.
Ha részesülni akarsz a természet csodájából, akkor kezdj legelni! Ezt veheted szó szerint is, de persze nem muszáj. Mindenesetre eljött a szezonja a zsenge leveles zöldségeknek. A saláták (pl. római saláta), a spenót, a sóska, a zöldhagyma, a snidling, a friss petrezselyem és a bazsalikom mind mind magukban rejtik a csodát. Ezekben már bizony tényleg ott van a nap éltető energiája. Úgyhogy célozd meg legalább hetente a piacot!
Régen azt tanították, hogy akkor egyél, amikor lehet. Nem is volt minden állandóan elárasztva mindenféle étellel. Sokan szó szerint éheztek, így volt értelme a mondásnak. Igenám, de ez most sincs másként. Most nem mennyiségi, hanem minőségi éhezés az, amitől szenvedünk. Ezért most is él a mondás, csak így fogalmaznék: Akkor töltsd fel magad értékes tápanyagokkal, amikor lehet!
Márpedig akkor lehet, amikor terem! Így frissen jutsz hozzá azokhoz a vitaminokhoz, nyomelemekhez és színanyagokhoz, amikre szükséged van. Ráadásul a helyileg termelt zöldségek és gyümölcsök nem utaznak több ezer kilométert, ami alatt felhasználják nagy részét azoknak az értékes anyagoknak, amik védik őket.
Ha nem eszel meg napi 4-5 maroknyi nyers zöldséget és gyümölcsöt, akkor még szükséged lehet étrend-kiegészítőre is, de nem ez a lényeg. Ha csak keveset tudsz megenni, akkor is egyél minden étkezésedhez valami frisset, mert az mindig több energiát és rezgést rejt! Ráadásul sosem tudhatod, mi az amivel éppen megajándékoztad testedet! Tehát irány a piac! (ha lehet, bio)