A C-vitamin hatása és a körülötte terjengő bizonytalan tévhitek minden télen felütik a fejüket.
Ha az átlagembert kérdezzük, rögtön tudja mindenki, hogy nem érdemes sokat szedni, mert kipisiljük, meg hogy vesekövet okoz. Kevesebben még azt is elmondják, hogy immunerősítő, és a paprikában meg a narancsban sok C-vitamin van. Milyen érdekes, hogy a hamis adatok vagy féligazságok azok, amit mindenki szajkóz, a valódi adatok pedig csak a valóban tájékozódó réteghez jutnak el.
Elöljáróban annyit, hogy a C-vitamin nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Most minden hatására nem is térek ki, csak a téma szempontjából fontosakra. Csak egyes esetekben veszélyes, nem okoz vesekövet, és valóban kipisiljük egy részét, pont ezért kell többször és többet szedni, ha szükséges.
A C-vitamin valóban hatással van az immunműködésekre. A szezonális vírusos fertőzések megelőzésében fontos szerepe van, ha megfelelő dózisban fogyasztjuk. Ehhez már napi 500mg is elegendő. Nem csak az immunvédelem fokozása miatt fontos azonban, hanem az immunvédekezés során felszabaduló szabadgyökök károsító hatásának kivédésére is. Ez az antioxidáns hatás. A szabadgyökök borzasztó reakcióképes molekulák, melyek a kórokozók mellett a szöveteket is károsítják. Ezt ellensúlyozza a C-vitamin, az A-vitamin és az E-vitamin, de számos antioxidáns természetes hatóanyag is (pl. flavonoidok, karotenoidok, terpének stb.). A C-vitamin nem csak antioxidáns, de képes regenerálni a többi antioxidáns molekulát is, amik a szabadgyököket saját maguk feláldozásán keresztül hatástalanítják.
Az immunműködések mellett komoly szerepe van a kötőszöveti stabilitás biztosításában. A kötőszövet kollagén szálait a C-vitamin kapcsolja össze hálóvá. Így biztosítja például a bőrnek vagy az erek falának a tartását. Krónikus hiánya így gyorsítja az öregedést és hozzájárul az érrendszeri betegségek kialakulásához. Ha már a keringési betegségekről beszéltem, meg kell jegyezni, hogy a C-vitamin védi a „rossz” LDL-koleszterint az oxidációtól, ami így nem tapad ki az érfalhoz.
A fertőzések tekintetében a kollagén stabilitásának azért van jelentősége, mert az a szövetek elhatárolásával a kórokozók terjeszkedésnek is gátat szab.
A C-vitamin hisztamin gátló tulajdonsággal is rendelkezik. Ez nem csak az allergiás reakciók csökkentése miatt fontos, de a köhögéses tünetekre is hatással van.
Érdemes megemelni az adagot napi 2-3 ezer mg-ra, ha felüti a fejét környezetünkben valamilyen fertőzéses betegség, de lázas fertőzés jelenlétekor akár 8-10 ezer mg sem sok. Az adag addig emelhető, amíg nem okoz hasmenést, ha ezt elértük, akkor csökkenthető. Hatékonysága gyümölcsökkel, és zöldségekkel fokozható, és azok kifejezetten javasoltak is mellette, még akkor is, ha ilyen adagokat étrend-kiegészítőkkel tudunk csak bevinni szervezetünkbe.
Dr. Gulyás Tamás